събота, 5 март 2011 г.

Ладу

Ладу (Telugu:లడ్డు, Malayalam: ലഡ്ഡു "laddu" Marathi: लाडू laaDu, kannada:ಲಾಡು laaDu, Hindi: लड्डू; Urdu: لڈو, Tamil:லட்டு) е сладка, популярна с малки разновидности в южноазиатските държави като Индия, Тринидат и тобаго, Пакистан, Непал и Бангладеш. Често се приготвя на фестивали или за семейни събития като светби и празнуване на новородено или се приготвя като дар в Хиндуиските храмове. Приготвя се от брашно и други съставки под формата на топчета. Едно от първите споменавания за ладу е през дванадесети век в ръкописа на Гужарати(Gujarati). Ладу може да се приготви от различни видове брашна. Също така е и нарицателно за близки и любими хора. Ладу се приготвя и като част от Аюрведичната медицина.

1 коментар: